Loading…

5 gezonde receptideeën van de barbecue

Ook al is het dit jaar een beetje een vreemde zomer: de vakantietijd betekent voor veel Nederlanders barbecuetijd. Maar is dat nu echt de beste maaltijd als je werkt aan je gezondheid? Het is in de regel een maaltijd met nauwelijks andere onderdelen dan vlees. Saai en zo eenzijdig dat je andere belangrijke voedingsstoffen kan mislopen. Terwijl juist het diner vaak de maaltijd is waarbij we onze portie groente binnenkrijgen. Hoe maak je van je barbecue toch een gezonde avondmaaltijd? Met onze onderstaande receptideeën natuurlijk!

Voor de mediterraan in hart en nieren: Geroosterde vleestomaten
Pel en snijd een grote zoete ui in 8 plakken. Halveer 4 vleestomaten. Snijd 2 teentjes knoflook elk in 4 plakjes. Leg op elke halve tomaat een plakje knoflook. Roer wat olijfolie, honing, balsamicoazijn, verse tijmblaadjes, zout en peper tot een dressing. Besprenkel ui en tomaat met de dressing en rooster ze vervolgens op de barbecue. Leg de uien op de tomaten en serveer. 

Anders dan anders: Gegrilde puntpaprika’s 
Schil 2 mango’s en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng deze in een kom met een kleine, fijngesnipperde rode ui, een handje fijngemalen verse koriander, wat limoensap, tabasco en zout naar smaak. Bestrijk een zoete puntpaprika licht met olie en grill deze in 3 minuten per zijde op de barbecue mooi bruin. Verwijder de zaadlijsten en eventueel het vel van de paprika en snijd de paprika in ringen. Mix het samen met de mango-limoensalade tot een smaakvol gerecht. 

Supersimpel: Groentepakketjes
Maak wat worteltjes, een gele en een groene paprika, een bakje champignons (250 gr) en een bakje cherrytomaten (250gr) schoon en snijd de groente in even grote stukken. Schep alles in een kom door elkaar en verdeel het mengsel over 8 tot 12 stukken aluminiumfolie. Besprenkel elk groentepakketje met (kant-en-klare) kruidenolijfolie. Vouw de pakketjes dicht en laat ze ca. 5 min. op de barbecue garen. 

Altijd lekker: Gegrilde maïskolven
Deze heerlijke goudgele ‘kluifjes’ smaken extra lekker als ze warm en goudgeel van de barbecue afkomen. Bestrooien met wat zout en genieten. De meeste supermarkten verkopen de maïskolven voorgegaard en wel. 

Kan ook als toetje: Gegrilde ananas
Schil één ananas en snijd deze in 12 parten. Bestrijk elk partje licht met honing en strooi er wat grof gemalen zwarte peper over. Grill de ananas aan een spiesje aan beide zijden mooi bruin en besprek het met limoensap en fijngehakte blaadjes koriander naar smaak. Lekker bij visspiesjes.

Naast het overbekende witte stokbrood met kruidenboter, kun je ook denken aan alternatieve producten met meer vezels en vitaminen. Denk eens aan stoere landbroden (ook wel campagnebrood genoemd), knapperig meergranen stokbrood of meergranen panini’s als je een mediterrane barbecue organiseert. Heerlijk met een zelfgemaakte tapenade van zongedroogde tomaten.

Je houdt het ook gezond met deze acties rondom bewaren en bereiden:
- Laat vlees zo lang mogelijk in de koelkast liggen
- Begin pas met het roosteren als de vlammen gedoofd zijn en je een grijs laagje op de kooltjes ziet
- Dep het vlees droog voor het op het rooster gaat
- Gebruik een tang voor gaar én een tang voor rauw vlees, zodat er geen kruisbesmetting kan ontstaan
- Houd rauw en gaar vlees gescheiden