Loading…

Sandra Peeters: 'Gewicht verliezen? Pak de fiets!'

Sandra Peeters (40) werkt sinds augustus 2016 als gewichtsconsulente in Urmond. Haar doel is cliënten een gezondere toekomst geven, met meer beweging en balans.  

Het doel van afvallen zit niet in de kilo’s die je kwijtraakt. Sandra Peeters: “Ik wil mijn cliënten horen roepen dat ze weer met hun kleinkinderen door de wei rennen. Dat ze weer in hun bikini zwemmen. Dat ze lekker bewegen.”

“Laat maar een beetje los, dat getal op die weegschaal”, adviseert Sandra altijd. “Je kleding geeft een betere indicatie. Afvallen doe je door een gezonder eetpatroon, gecombineerd met meer beweging. Dan verlies je vet en maak je nieuw spierweefsel aan. Spierweefsel is zwaarder. Dus zie je het effect eerder aan je broekriem dan aan je weegschaal.” 

Sport

Bewegen is essentieel, daarom stapt Sandra zelf graag op de fiets. Onlangs motiveerde ze ook een oudere vrouw (72 jaar) om meer te bewegen. Deze cliënt wilde gewicht kwijt na een tweede knieoperatie. Dat is gelukt, want ze viel inmiddels al acht kilo af. Ze is nu ook duidelijk veel actiever en onderneemt van alles met haar kleinkinderen.  

Iedere gewichtsconsulente hanteert een eigen insteek

Sandra legt uit dat dit altijd een van de eerste opdrachten is die ze nieuwe cliënten mee naar huis geeft: zoek uit welke sport je leuk vindt. “Vaak beginnen ze dan met wandelen. Een grote groep gaat vervolgens ook andere sporten doen. Dat bewegen loopt als rode draad door mijn aanpak heen.” Daarnaast vindt ze ook slapen belangrijk. Op tijd rust nemen en in balans zijn. Ze deed zelfs een bijscholing ‘Slaap je slank’. “Het certificaat daarvan dat aan de muur hangt, spreekt cliënten altijd erg aan”, zegt ze lachend. “Al ligt het accent natuurlijk op voeding.”

Lichaam in balans

Hoe is Sandra’s carrière verlopen? “Op mijn negentiende werd ik eigenaar van een cafetaria. Later breidde ik de zaak uit. Na een scheiding verkocht ik de zaak, vertrok naar het zuiden en werd formulecoach van een cafetariaketen.” Ze kwam 25 kilo aan en lijnde die extra kilo´s er vervolgens weer heel snel af. Iets wat ze cliënten overigens afraadt, want geleidelijkheid werkt veel beter. Het proces was een leerweg en daardoor vond ze haar nieuwe roeping: andere mensen begeleiden om op een gezonde manier te leven. Ze volgde de opleiding tot gewichtsconsulente en opende Corpus Statera, ‘lichaam in balans’. “Gooide ik het roer om? Ja, een beetje wel. Maar ik werk nog steeds met voeding. En ik vind de cafetaria helemaal niet zo’n negatieve wereld, als je er maar niet te vaak eet. Ik bouw voor mijn cliënten nog af en toe een frietje in, hoor.”

Bedrijfsvoering

Sandra heeft momenteel ook een tweede onderneming: Optidee. Daarvoor verkoopt ze via huisparty’s allerlei producten, van linnengoed tot gezichtsreiniging. Haar droom is om uiteindelijk alleen van Corpus Statera te leven. Ze timmert hard aan de weg, steekt veel energie in de naamsbekendheid van haar bedrijf en ziet de onderneming groeien. Marketing vindt ze heel belangrijk. “Een bedrijf opzetten is niet moeilijk, een bedrijf houden wel”, zegt ze daar zelf over. “Ik ben met flyers naar de huisarts gegaan en naar fysiotherapeuten en sportscholen. Zo’n flyer geef ik niet alleen af, ik zorg dat ik een afspraak krijg en ga dan rustig zitten om de wederzijdse voordelen van samenwerking te bespreken.” Verder maakte ze zelf een website en een zakelijke Facebookpagina.

Op die pagina promoot ze onder meer de Supermarktsafari bij de plaatselijke Albert Heijn, een idee van het Voedingscentrum dat ze op een eigen manier heeft aangekleed en dat veel enthousiaste cliëntgroepen heeft opgeleverd. “Ik geef uitleg over de beste keuzes qua producten, dus vers en niet bewerkt. En hoe je etiketten leest. Cliënten betalen een klein bedrag voor de safari en krijgen een leuke goodiebag mee, met gezonde AH-producten en nog wat gadgets die ik zelf regel.” 

Voor haar onderneming Corpus Statera is ze de hele week beschikbaar en ze ziet nu zo’n tien tot twaalf cliënten per week. Daarnaast begeleidt ze gemiddeld zo’n vier check-ups die hun streefgewicht hebben bereikt en om de paar maanden terugkomen om op de goede weg te blijven.

Beroep naar een hoger level

Collegiaal contact vindt Sandra heel belangrijk voor een goede praktijkvoering. Ze neemt op dit moment deel aan twee intervisiegroepen. “We leren van elkaar. We houden ons allemaal aan het huisreglement van de BGN, maar toch heeft iedereen weer een eigen insteek.” Over de BGN is ze erg te spreken. “Ik heb er de intervisie aan te danken en de vergoeding van zorgverzekeraars. Je kunt er een casus inbrengen, ze zorgen voor materialen en onderlinge contacten. En voor bijscholing niet te vergeten. De vereniging is een steun in de rug van alle gewichtsconsulenten.” Ze heeft voor de BGN in de stand gestaan bij de Libelle Zomerweek en de Margriet Winterfair. “De vereniging is goed bezig om het beroep naar een hoger level te tillen en bekender te maken. Daar zet ik me graag voor in.”

Ambities

Hoe denkt Sandra over de toekomst? “Eerst wil ik kunnen leven van Corpus Statera.” Maar ze denkt al een stapje verder en zou ooit graag een franchiseorganisatie met gewichtsconsulenten beginnen. “De activiteiten, marketingacties en materialen die ik nu bedenk, kan ik dan delen met een groep. Samen kunnen we nog meer mensen bereiken. Er zijn nog zoveel vrouwen die worden geleefd en dan is rust en stabiliteit en goed voor jezelf zorgen heel belangrijk.” Sandra adviseerde en begeleidde een jonge vrouw die met zichzelf in de knoop zat en zag haar in driekwart jaar enorm veranderen. Ze straalt als ze erover vertelt. “Ze draaide diensten in de zorg, maar liep vast in dit werk. Ze lag lange tijd alleen nog maar op de bank en deed niet aan sport. Ik heb haar zien veranderen. Ze begon met wandelen en is nu fanatiek aan het sporten. Ze heeft nu energie voor tien. Weer kleur op haar gezicht. Zo mooi om zo’n ontwikkeling te zien. Daar doe ik het voor!”