Loading…
Dé site voor iedereen die
bewust met voeding bezig is.

Laatste nieuws

De Vitaal Vooruit 1,2,3 Spelregels

Je hebt het vast al gelezen: van maandag 21 september tot en met zondag 15 november vindt onze Vitaal Vooruit 1,2,3 campagne plaats, een toffe actie om jou te inspireren je eetpatroon direct te beïnvloeden en te focussen op een gezonde toekomst.

De campagne legt de nadruk op 3 praktische eet-uitdagingen voor elke dag, die dus samen de 1,2,3 uit de campagnetitel vormen: 

 • 1 handje noten
 • 2 stuks fruit
 • en 3 ons groente

Oké, de uitdaging is dus om elke dag dat handje noten, de 2 stuks fruit en de 300 gram groente te eten. Maar wat valt daar dan allemaal onder? We hebben daar een gemakkelijk overzichtje van gemaakt:

Spelregels

3 ons Groente

Je kunt alle soorten groenten in elke (bereidings)vorm eten. Toch hebben wij de voorkeur voor:

 • Verse groente, voorgesneden groente
 • Diepvriesgroente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
 • Groente in blik of glas zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
 • Gepureerde groente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd

Groentesappen, groentesmoothies en groente à la crème kun je beter links laten liggen. Zo wordt de uitdaging nog wat…. uitdagender! De 3 ons is de bereide hoeveelheid. Dus niet het gewicht dat je afweegt in de supermarkt. Bij het snijden van bijvoorbeeld een broccoli verlies je wat grammen. En groente zoals andijvie slinkt tijdens het koken.

300 Gram groenten, is dat niet erg veel?! Gaat dat wel lukken? Gedurende de campagne laten we zien dat dat inderdaad geen onhaalbare kaart is en geven we je regelmatig tips, hoe je deze drie ons kunt eten. De truc zit ‘m in het verdelen over de dag: eet groenten als tussendoortje, bij je lunch, bij je avondeten en ja – het kan zelfs bij het ontbijt. Neem elke dag een kijkje op onze sociale media voor recepten en tips en tricks!

2 stuks Fruit

Tijdens onze Vitaal Vooruit 1,2,3 campagne dagen we je uit om twee stuks fruit te eten. We bedoelen daarmee twee porties van ongeveer 100 gram per portie. Net als bij groente telt elke vorm van fruit, maar we hebben wel wat aanraders:

 • Vers fruit
 • Voorgesneden fruit zonder suiker eraan toegevoegd
 • Diepvriesfruit zonder suiker eraan toegevoegd
 • Gedroogd fruit zonder suiker eraan toegevoegd 

Het is dus de bedoeling dat je in totaal zo’n 200 gram fruit per dag eet. Laat fruit in blik of vruchtensap zoveel mogelijk staan, een gemakkelijke regel is om fruit te “kauwen”: dan is het het gezondst!

1 handje Noten

Elke dag een handje noten is goed voor je en een simpele manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Houd het bij maximaal 25 gram per dag*, want noten zijn best calorierijk en ook met één handje krijg je de mineralen en goede vetten binnen. 

 • Alle soorten noten, pinda’s en amandelen zijn oké, mits ze ongezouten zijn.
 • Pinda’s en noten voorzien van chocolade, een gesuikerde laag of van het type borrelnootje raden we af.
 • In plaats van een handje noten kun je ook notenpasta of notenspread eten. Op brood bijvoorbeeld. Kies dan wel een notenpasta die uit 100% noten bestaat, die is het gezondst.

Hoewel alle noten gezond zijn, kan een klein deel van de voedingsstoffen verloren gaan wanneer noten geroosterd of gebrand worden. Dat effect is minimaal. Gezouten noten zijn veel te zout, wat bloeddruk-verhogend werkt.

Heb je een notenallergie? Dan raden we je uiteraard af om mee te doen met dit onderdeel van de campagne. Noten zijn moeilijk één-op-één te vervangen, dus leg in dit geval je focus op het fruit en de groente en zorg dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt, via andere bronnen zoals oliën en vette vis.

*Eet je vegetarisch? Dan kun je twee à drie keer per week een iets groter handje nemen om zo wat extra gezonde vetten binnen te krijgen. 

Hoe kun je meedoen?

Meedoen is heel simpel: beslis dat je vanaf maandag 21 september elke dag probeert om aan de driedelige uitdaging te voldoen! Volg ons via onze sociale mediakanalen (Facebook en Instagram) waar we meermaals per dag inspiratie en informatie delen en neem ook regelmatig een kijkje op onze website voor achtergrondverhalen en aanvullende tips.

Wil je graag persoonlijk begeleid worden tijdens de Vitaal Vooruit 1,2,3, campagne? Maak dan een afspraak met een BGN-gewichtsconsulent bij jou in de buurt

Download de Bingokaart

We hebben speciaal voor deze campagne 2 bingokaarten ontwikkeld, waarop je de dagelijkse uitdaging af kunt strepen. Er is er één "blanco" en één met een product-tip voor elke dag:

Download de bingokaart met product-tips
Download de blanco bingokaart

Geplaatst op 18-09-2020

Laatste nieuws