Loading…
Dé site voor iedereen die
bewust met voeding bezig is.

Laatste nieuws

Wintersport: lekker actief of lekker veel calorieën?

Wintersport: lekker actief of lekker veel calorieën?

Laten we eerlijk zijn: de landen uit de wintersportregio Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland staan niet bekend om hun gezonde en lichte keuken. Italië en Frankrijk doen het wat beter, maar ook deze bergregio’s kennen hun volle, calorierijke gerechten. Het zijn landen waarin bier und bratwurst, maar ook van ‘alles mit speck’ te vinden zijn. Genieten gaat in deze gebieden meestal samen met veel: grote porties, grote scheppen, veel kilocalorieën.

Stel je een dag voor op en rond de piste. Na een mooie dag kom je aan op het terras van een restaurantje en bestel je, verdeeld over de avond, de volgende zaken:

  • 2 keer een pul bier, gemiddelde grootte
  • 3 handjes notenmix met pinda’s, gezouten
  • 1 grote schnitzel, gepaneerd
  • 2 lepels roomsaus met spekjes
  • 3 opscheplepels gebakken aardappels
  • 1 roomtoetje met chocolade en slagroom

Hoeveel zou je dan ongeveer aan kilocalorieën hebben genuttigd? Het is misschien even schrikken… maar de totale opbrengst komt dan ongeveer uit op… 2000 kilocalorieën! Het is onwaarschijnlijk, maar waar: tussen het skiën door een terrasje pikken met een avondmaaltijd erbij komt op een ongelofelijke hoeveelheid van bijna 2000 kcal! Dat is de aanbevolen gemiddelde hoeveelheid per dag voor een volwassen vrouw (man: 2500 kcal).

Dat kan anders!

Gelukkig is dit niet overal zo en komen ook de wintersportregio’s steeds meer in de ban van gezond eten. Zo is de biologische keuken met name in Duitsland en Oostenrijk aan een opmars bezig. Misschien is er wel een biologisch of vegetarisch restaurant in jouw vakantieplaats? Maar voor het geval dat er minder keus is: neem ‘s avonds dan kleinere porties en kies niet steeds voor combinaties met frites of gebakken aardappelen. Vermijdt menu-items met de woorden ‘speck’ en ‘wurst’. Probeer altijd je eigen porties aan te houden; zeker als je uit eten gaat of met anderen bent is de druk groot om het bord leeg te eten.

Aanraders uit de Wintersportkeuken

Ook al denken we snel aan warme chocolademelk mit sahne, schnapps, schnitzel en Kaiserschmarrn, de wintersportregio’s hebben ook lokale, gezondere gerechten. Specialiteiten zoals Schwarzwalder Schinken (gerookte ham) op donker brood, linzensoep en Duitse biefstuk; het zijn allemaal prima keuzes. En wist je dat er van de Oostenrijkse kruidendrank Almdudler ook een light-variant bestaat?

Actief genieten
Al dat praten over wintersport-eten is leuk, maar we gaan natuurlijk op wintersport voor… de sport! Hoe fijn is het om de hele dag te bewegen en ’s avonds bij een haardvuurtje te genieten van elkaar. Een spelletje te spelen of op te warmen in de sauna? Op vakantie gaan kan als je op je gewicht let soms een spelbreker lijken. Leg de focus op het skiën, snowboarden of langlaufen en geniet van je medereizigers en de momenten samen. Dan kan je eenmaal thuis weer gewoon verder met gewoon eten. Zonder zorgen en met mooie vakantieherinneringen.

Geplaatst op 22-01-2020

Laatste nieuws