Loading…

Kan ik momenteel een afspraak maken bij een gewichtsconsulent?

We gaan als land een nieuwe fase in waarin de restricties vanwege het coronavirus langzaam opgeheven worden. Hoe zit dat dan met het bezoeken van een gewichtsconsulent in deze periode? Zijn de praktijken geopend of juist niet? En wat als  je juist nu wilt afvallen? We geven graag antwoord op deze vragen.

Als vereniging hebben we een richtlijn Handelen in de praktijk inzake Corona opgesteld – ons ‘Coronaprotocol’ - op het moment dat de crisis begon. Het uitgangspunt was daarbij dat we de richtlijnen van het RIVM en het ministerie van VWS volgen. Inmiddels heeft het kabinet de routekaart voor de heropening gepresenteerd. Bij deze fase past een aanpassing van deze eerdere richtlijn.

Vanaf 7 mei geldt daarom het volgende:

  • Er geldt momenteel geen algemeen advies vanuit de overheid om de gewichtsconsulentenpraktijk gesloten te houden. Iedere gewichtsconsulent maakt hiervoor zijn/haar eigen afweging.
  • BGN-gewichtsconsulenten begeleiden echter waar mogelijk digitaal of telefonisch, in ieder geval tot 1 juni 2020.
  • We werken voorlopig alleen op afspraak om te voorkomen dat er veel mensen tegelijk in de praktijk zijn.
  • Groepsbegeleiding, lezingen, workshops zijn mogelijk vanaf 1 juni 2020 met een maximale groepsgrootte van 30 personen. We doelen hier op fysieke activiteiten in een binnenruimte. Online events zijn uiteraard wel mogelijk.
  • Gewichtsconsulenten die zelf klachten hebben houden de praktijkdeuren gesloten en houden na het beëindigen van de klachten twee weken quarantaine aan.

Hygiëne en veiligheid

We zijn ons bewust dat gewichtsconsulenten als professionals de taak hebben om te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt. Daarom houden we in de komende maanden vast aan de hygiëneregels uit de Corona-richtlijn en intensiveren we de reguliere schoonmaakmomenten. Ook schudden we voorlopig geen handen, ook niet met nieuwe cliënten. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je niet welkom bent: het tegenovergestelde is waar!

Juist nu de stap zetten

Het coronavirus heeft ons allemaal bewuster gemaakt van onze leefstijlkeuzes en gezondheid. Enkele weken geleden verschenen de eerste berichten dat het overgrote deel van de coronapatiënten op de IC’s overgewicht had. Uit onderzoek bleek dat ernstig overgewicht (BMI 30 ) zelfs voorkwam bij 1 op de 3 patiënten. We weten niet precies wat de relatie is tussen het virus en overgewicht, maar het staat als een paal boven water dat een gezond gewicht een absoluut pluspunt is. Wij geloven dat het juist nu een goed moment is om de stap te zetten naar de gewichtsconsulent om te werken aan een gezonder gewicht en jezelf goed te voeden. Je vindt de dichtstbijzijnde gewichtsconsulent hier.

Veranderende wereld

We zijn ons ervan bewust dat het heropenen van de maatschappij en het opheffen van de restricties risico's met zich meebrengt. Bovenstaande regels kunnen daarom snel veranderen als daar noodzaak toe is. Neem regelmatig een kijkje op onze website voor het laatste nieuws.